Blog

Web dizajn, CMS sustavi, SEO optimizacija, online marketing, web hosting i live streaming.

Internet trgovina (web shop, web trgovina)

Internet trgovina (web shop, web trgovina)

Zahvaljujući Internetu, Internet trgovina je postala iznimno popularan oblik trgovine. Internet trgovina predstavlja sve načine poslovanja putem Interneta, kao što su: kupnja i prodaja robe, usluga, novčani transfer sredstava. Internet trgovina je prodajno mjesto otvoreno 24 sata dnevno, svaki dan, a proizvod je dostupan i onim najudaljenijim Internet korisnicima. Tome u prilog govori promet takvih trgovina u odnosu na fizičke.

Web trgovina je naprofitabilniji oblik trgovine, zbog daleko manje investicije kod otvaranja od klasične trgovine te niskih troškova. Bilo da se radi o ponudi nekog fizičkog proizvoda - fizičke trgovine imaju niz ograničenja, a njihovo održavanje iziskuje značajnije troškove od razvoja web shopa. Vlasnici web trgovina imaju i puno drugih prednosti – u svakom trenutku je moguće vidjeti posjećenost, popularnosti proizvoda, analizu kupaca i dr. što je pak moguće iskoristiti za dalje poboljšanje i oblikovanje ponude.

Glavna značajka web trgovine je da svom vlasniku omogućava mogućnost upravljanja asortimanom (kategorijama, potkategorijama te artiklima), te upotpunjavanjem ponude te unošenje akcijskih cijena. Web trgovina danas, uglavnom funkcijonira na principu pospremanja artikala u košaricu i naposljetku narudžbe koja može završiti slanjem poruke na mail administratora, kartičnim plaćanjem ili slanjem narudžbe i plaćanje uplatnicom ili pouzećem.

Osnovni koraci pri planiranju Internet trgovine:

1) Donošenje odluke i rokova o uspostavljanju virtualne trgovine
2) Izbor asortimana proizvoda ili usluga
3) Izbor načina plaćanja u virtualnoj trgovini i načina dostave
4) Registracija domene i otvaranje web mjesta
5) Kreiranje web stranica za virtualnu trgovinu
6) Plan održavanja i promocija virtualne trgovine – održavanje, oglašavanje i SEO.

Prednosti kupovanja preko Interneta:

1) Veći izbor proizvoda – u fizičkoj trgovini ste ograničeni samo na one proizvode koji se tamo nalaze. Na web shopu imate veći izbor proizvoda jer se vlasnici ne moraju brinuti kamo će sve proizvode smjestiti. Također na web shopu možete dobiti informacije jesu li proizvodi dostupni, u kojim količinama te kada će vam stići na adresu. Također geografske granice ne postoje, možete proizvod naručiti s bilo kojeg kraja svijeta.

2) Mogućnost uspoređivanja cijena – usporedite cijene i dostupost prizvoda, te uštedite i vrijeme i novac

3) Manje gužve – manje stresa – kod kupovine na Internetu, nema čekanja na blagajni, niti traženja proizvoda po trogovini. Na web shopu pronađete što želite, provjerite raspoloživost, naručite dostavu ili pokupite u trgovini. Kupovati možete s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, uz uvijek da posjedujete Internet vezu.

4) Recenzije drugih kupaca – puno web trgoivan ima mogućnost pisanja recenzija i ocjenjivanja proizvoda, što vam može dobro doći posebice kod kupovine skupocjenih proizvoda.

Osnovni cilj svakog web shopa je ostvariti što veću prodaju. Za uspješno poslovanje treba ići tamo gdje su kupci – a trendovi su potpuno jasni – na Internet. Korisnici velikog računa vode o interakciji preko društvenih mreža i prodajnih kanala, gdje je mogućnost ostavljanja recenzija prozvoda i Upravo društvene mreže mogu postati (naj)bitniji kanal oglašavanja za ponudu proizvoda.

8 Najčešćih pogrešaka pri vođenju web trgovine
Domene

Povezani postovi

 

Komentari

Nitko još nije komentirao. Budi prvi koji će ostaviti komentar
Already Registered? Login Here
Gost
Četvrtak, 18 Srpanj 2019

Captcha slika

Popularno

17 Listopad 2018
722 Hits
20 Listopad 2018
640 Hits
17 Listopad 2018
553 Hits

Od 2009. godine stvaramo kvalitetna web rješenja. Kreiramo moderne internet stranice korištenjem naprednih web tehnologija i CMS sustava.
 
Javite nam se. Razgovarajmo o vašem novom web projektu. Saznajte kako vam možemo pomoći osigurati bolju prisutnost na internetu.