Digitalna web agencija

Medialive Blog

Korisne informacije o internetu i digitalnom poslovanju

Blog

Responzivni web dizajn

Responzivni web dizajn - Medialive Blog
Danas kada je trend korištenja mobilnih uređaja u porastu, stranice prilagođene pametnim telefonima već sada zbog fleksibilnosti imaju prednost nad ostalima te predstavljaju trend u izradi web stranica. Stoga je izradom web stranice potrebno voditi računa hoće li vaše web stranice raditi na svim uređajima, odnosno veličinama ekrana. RWD (Responsive Web Design) - su tehnike koje omogućavaju da sadržaj web stranice bude prilagođen za sve verzije rezolucija i uređaja s kojeg im korisnik pristupa te da informacije na ekranu budu pregledne i čitljive.

Da li vam se ikada dogodilo prilikom pretraživanja web stranica preko mobilnog uređaja, da su pojedini dijelovi "raspadnuti", slike su manje, sadržaj je nečitljiv, tekst je negdje izvan ekrana... Da li ste radi toga odlučili pretražiti drugu web stranicu? Ne dozvolite si gubitke u poslovanju radi stranice koja nije responzivna. Danas, kada za gotovo svaku uslugu postoji more konkurencije, možete se istaknuti upravo responzivnom web stranicom.

Izradom web stranice koje su prilagođene raznim preglednicima korisnicima se pruža bolje korisničko iskustvo te stvaramo prednost nad konkurencijom pretvarajući posjetitelje u kupce odnosno klijente.

Responzivan dizajn web stranice, ako je pravilno izrađen, korisniku će pružiti bolje iskustvo pregledavanja, također će optimizacijom sadržaja smanjiti brzinu učitavanja web stranice. Responzivni dizajn je najjednostavnije rješenje prikazivanja web stranice na različitim preglednicima. Na uređajima s manjim ekranom, sadržaj web stranice prilagodi se za čitanje u jednom stupcu gdje se sadržaj pregledava pomicanjem gore - dolje.

Moguće je dizajnirati nekoliko verzija stanice, za desktop računala, za tablete, za Ipad, za različite mobilne uređaje no svakodnevno se pojavljuju novi uređaji gdje vaša stranica neće izgledati dobro, pa tako možemo dizajnirati različite verzije stranica u nedogled, također to bi bio jako spor, zahtjevan i skup proces. Zbog toga je responzivni dizajn puno bolje rješenje jer omogućuje trenutnu preglednost web stranice na svim uređajima i optimalno korisničko iskustvo.

Primjer responzivnog dizajna


Nekoliko je prednosti responzivnog dizajna nad izradom više verzija iste stranice:

- automatska prilagodba raznim veličinama ekrana,
- smanjenje troškova,
- povećan broj korisnika,
- porast prodaje,
- prednost nad konkurencijom,
- bolji SEO,
- jednostavno održavanje.

Glavna prednost responzivnog dizajna je mogućnost automatske prilagodbe raznim veličinama ekrana. Nema potrebe da plaćate izradu mobilne verzije koja je optimizirana samo za prikaz na mobilnim uređajima. Ne želite izgubiti korisnike zato što stranica nije optimizirana za sve podloge i nervira ih pomicanje weba desno - lijepo po mobilnom uređaju ili tabletu. Automatski ćete imati stranicu koja će privlačiti nove korisnike tj. posjećenost stranice će rasti iz dana u dan, a samim time ćete postati konkurentniji. Responzivne web stranice su bolje rangirane na pretraživačima, što znači da je responzivna web stranica bitan faktor kako bi se web stranica našla na vrhu pretrage.

Responzivna web stranica skraćuje vrijeme održavanja, samim time imate manje troškove, jer je potrebno napraviti izmjenu samo u jednom CMS sustavu. Ukoliko biste imali desktop, mobilnu verziju, verziju za tablet, morali biste uložiti duplo više napora ukoliko biste željeli napraviti bilo kakvu izmjenu.

Glavna ideja responzivnog web dizajna je izraditi jednu stranicu koja će funkcionirati svugdje. Web stranica koja je prilagođena raznim uređajima može biti samo plus u budućnosti, fokusirajte se na brzorastući kanal komunikacije s klijentima i osigurajte si profitabilno poslovanje.

Kako do dobre web stranice
Važnost održavanja web stranica

Povezani postovi

Od 2002. godine izrađujemo web stranice i web shopove. Kreiramo moderne internet stranice korištenjem naprednih web tehnologija i popularnih CMS sustava.
 
Javite nam se. Izraditi ćemo vam profesionalnu web stranicu i omogućiti vam kvalitetniju prisutnost na internetu.

5 out of 5 stars
Total Reviews : 80