WordPress je besplatni CMS, otvorenog koda (eng. Open-source), namijenjen svima koji nemaju velika stručna znanja i iskustvo u kreiranju web stranica.

Najčešće je korištena CMS platforma na svijetu. Iako je prvi put pokrenut kao blogging platforma, WordPress se kasnije razvio u punokrvan CMS sustav. WordPress sada nudi sve potrebne značajke za stvaranje učinkovite internetske stranice za male i srednja tvrtke, a uz dodatne modifikacije i optimizaciju i za velike web projekte.

WordPress koristi više od 70 milijuna web stranice diljem svijeta, a preveden je na više od 40 jezika uključujući i na hrvatski jezik.

Jedna od najvažnijih značajki ovog sustava su brojne teme (mnoge od njih su besplatne) s kojima se može složiti vrhunska web stranica. Osim tema, WordPress zajednica svakodnevno radi na brojnim dodacima (pluginovima), kojima se može obogatiti web stranica i na taj način joj se mogu dodati razne funkcionalnosti (poput kontakt formulara, upitnika, kalendara, web shopa i slično). Također, većina novih tema podržava responzivni dizajn koji omogućava prikaz stranice na pametnim telefonima i tabletima.

Njegova najveća prednost je njegova zajednica, odnosno velik broj korisnika diljem svijeta. Tisuće programera svakodnevno poboljšava rad WordPressa što se u praksi pokazalo jako uspješnim. Prednost WordPressa je i njegovo user friendly sučelje koje ne zahtjeva previše vremena na privikavanje. Dodavanje novog sadržaja, slika ili dokumenata je jednostavno i omogućuje vlasnicima web stranica samostalno ažuriranje istih.

WordPressom se vrlo lako uređuje i upravlja putem vašeg računala, laptopa, tableta, pa čak i mobitela. Uz Android i iOS aplikacije, vrlo je jednostavno prijaviti se i urediti potreban sadržaj.

WordPress također omogućuje dodavanje više korisnika koji imaju pristup CMS-u i uređivanju vaše web stranice, ukoliko je to potrebno. Pruža i dodatne mogućnosti, kao što su ograničenja za ostale korisnike, ukoliko želite ograničiti pristup određenim informacijama.

Open source CMS sustavi imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. WordPress je često meta raznih hakera i botova. Veliki problem je i ogromna količina loših i nesigurnih dodataka (pluginova) koji su dostupni za instalaciju. Vaša je web stranica podložna napadima ako upotrebljavate nekvalitetne i nesigurne teme i dodatke.

Uvijek biste trebali koristiti samo provjerene pluginove i teme i nikada ne upotrebljavati hakirane dodatke i teme koje možete pronaći na raznim sumnjivim web stranicama ili forumima. Takvi dodaci često sadržavaju maliciozni kod pomoću kojeg haker dobija pristup vašoj web stranici.

Kao i svaki drugi softwer, WordPress je potrebno redovito ažurirati i nadograđivati kako bi vaša web stranica ostala sigurna i u dobroj formi.